13 tips voor goede nachtrust

13 tips voor een goede nachtrust

Heb jij er weleens last van? Een nacht waarin je niet zo goed slaapt, veel ligt te draaien of telkens wakker wordt. Geen zorgen, je bent niet de enige. 


Veel mensen hebben moeite om in slaap te komen, goed door te slapen en/of uitgerust wakker te worden. Gelukkig zijn er genoeg manieren om ervoor te zorgen dat je wel een goede nachtrust krijgt en ik vertel je hier graag meer over.

Wat is een goede nachtrust?

Voordat we ingaan op tips om je nachtrust te verbeteren, moeten we eerst even stilstaan bij wat een goede nachtrust inhoudt en wat een goede nachtrust met zich meebrengt.


Een goede nachtrust betekent dat er periodes zijn waarin diepslaap en remslaap elkaar op de juiste manier afwisselen. Dit moet ongestoord gebeuren tot wanneer je 's ochtends opstaat.

Hoeveel slaap hebben we eigenlijk nodig?

De meesten van ons hebben tussen de 7 en 9 uur slaap nodig. Maar dit verschilt persoon. Hier kun je alles over lezen in deze blogpost. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld maar 6 uur of zelfs maar een paar uur slaap nodig om te spreken van een goede nachtrust.


Hoewel het dus bij ieder persoon verschillend is, wordt het wel aangeraden om in ieder geval 6 uur te slapen. Zo kan je lichaam zich goed herstellen.

De nadelen van een 

slechte nachtrust


Behalve dat slecht slapen frustrerend kan zijn, is het ook nog eens erg ongezond! Een slechte nachtrust beïnvloedt namelijk de hersenen met het maken van keuzes. Met weinig slaap ben je bijvoorbeeld eerder geneigd om naar ongezonde snacks te grijpen.


Daarnaast zijn er ook nog ernstigere gevolgen. Zo heb je een verhoogd risico op diabetes, een hartaandoening en zelfs een depressie.


Het is dan ook belangrijk dat je goed slaapt. De volgende 13 tips helpen je om je aanzienlijk nachtrust te verbeteren.

1. Ontspan voordat je naar bed gaat


Je rust ’s nachts pas echt goed uit wanneer je ’s avonds ontspannen naar bed gaat. Daarom wordt het afgeraden om voor het slapen gaan nog spannende films te kijken.

Zorg ervoor dat de uren voorafgaand aan het naar bed gaan zo rustig mogelijk verlopen. Je zult dan ook rustiger slapen en dus een betere nachtrust ervaren.


2. Zorg voor comfort


Om ’s nachts comfortabel in bed te liggen en jouw lichaam volledig te ontlasten, is het belangrijk dat jouw ligcomfort optimaal is. Daarvoor is het belangrijk om een fijn hoofdkussen, een comfortabele deken en een goede boxspring te hebben. 


Heeft jouw lichaam een goede ondersteuning tijdens het slapen? Dan zal jouw lichaam de meeste kans hebben om onbelast uit te rusten en fruitiger wakker te worden.


3. Frisse lucht is noodzakelijk


Niet onbelangrijk voor een goede nachtrust is om ervoor te zorgen dat je in een frisse slaapkamer slaapt. Daarmee doelen we voornamelijk op een aangename temperatuur. Uiteraard slaapt het ook fijner wanneer je kamer opgeruimd en schoon is.


De juiste kamertemperatuur


Nog belangrijker is het om de juiste temperatuur in de slaapkamer te hebben. De beste temperatuur om in te slapen is tussen de 16 en 18 graden. Zet dus vooral even een raampje open voor, en eventueel tijdens het slapen.


4. Vermijd alcohol


Vermijd alcohol vlak voor het slapen gaan. Met alcohol zal je namelijk opmerken dat je sneller in slaap valt, maar ook dat je veel lichter slaapt. Hierdoor heb je geen goede nachtrust en zal je ’s ochtends onvoldoende uitgerust wakker worden.


5. Geen koffie meer na de lunch


Net als alcohol, beïnvloedt ook cafeïne je nachtrust. Drink daarom minder cafeïne tegen het einde van de dag. Voor sommigen zal het misschien een grote verandering zijn, maar wanneer je na de lunch cafeïnevrije koffie drinkt, kan je 's avonds ongestoord slapen.


6. Maak het comfortabel donker


Nadat je overdag voldoende daglicht hebt gehad, is het belangrijk om ’s avonds het kunstmatige licht in de woon- en slaapkamer te beperken. Je lichaam zal dan uit zichzelf in slaapstand gaan. 


Dim de lampen


Dim een uurtje voordat je naar bed gaat alle lampen en probeer fel licht te vermijden. Vooral het blauwe licht van telefoons en laptops verstoren de natuurlijke balans in het lichaam. Dek deze daarom zo nodig af.


7. Gebruik de slaapkamer om te slapen


De plek waar je slaapt, jouw slaapkamer, heeft enorme invloed op je nachtrust. Jouw slaapkamer moet een oase van rust zijn waar je je gelukkig en ontspannen kunt voelen. 


Het is daarom belangrijk om de slaapkamer alleen te gebruiken om in te slapen. Richt de kamer dus niet teveel in als een leef- of werkomgeving want dat kan zorgen voor een onrustige sfeer en dus een verstoorde nachtrust. 

8. Geen apparatuur in de slaapkamer

 

Zoals besproken, is de slaapkamer echt bedoeld om te rusten en in te slapen. Alle elektronische apparaten die jou kunnen afleiden dienen daarom zoveel mogelijk buiten de slaapkamer te worden gehouden. Want dit kan anders mogelijk funest zijn voor je nachtrust.


Trek de stekkers eruit


Staan er toch een aantal apparaten in de slaapkamer, trek dan voor het slapengaan zoveel mogelijk stekkers eruit.


9. Neem een bad


Een manier om ontspannen naar bed te gaan is door het nemen van een warm maar niet te heet bad. Hier raak je niet alleen ontspannen van, maar krijg je het ook lekker warm. Zo maak je het makkelijker voor jouw lichaam om op de juiste temperatuur te komen, en zo kun je makkelijker in slaap vallen en dus beter genieten van een optimale nachtrust.


10. Doe een meditatiesessie of luister naar rustgevende muziek 


Meditatie werkt rustgevend op lichaam en geeft, het kan daarom erg goed zijn voor je nachtrust om voor het slapen een meditatiesessie te doen. 


Tegenwoordig zijn er veel goede meditatiesessies op het internet te vinden.

Indien je niet zo van mediteren houdt, kan je ook eens proberen naar rustgevende muziek of pianogeluiden te luisteren om de nachtrust te verbeteren. 


11. Smeer een essentiële olie zoals lavendelolie


De lavendelgeur staat bekend om haar slaapverwekkende karakter en wordt daarom vaak gebruikt wanneer men de nachtrust wilt verbeteren. Het creëert rust en kalmte in de hersenen. Daarom is het goed om een essentiële oftewel etherische lavendel olie te gebruiken voordat je gaat slapen.


Je kunt een kleine hoeveelheid lavendelolie aan de binnenkant van je handpalmen aanbrengen. Let natuurlijk goed op de gebruiksaanwijzingen van de desbetreffende olie om het product op de juiste manier te gebruiken. 


12. Drink een kop thee voor het slapengaan


Kamillethee staat bekend als een thee met een zeer kalmerend effect en werkt daarom goed als natuurlijk slaapmiddel. Houd je niet zo van kamillethee? Er is genoeg keuze aan verschillende soorten slaapthee. Zodat je goede nachrust tegemoet kunt gaan.


13. Blijf bewegen


Als laatste tip benoemen we blijf bewegen. Dit klinkt misschien vreemd, maar het kan erg ontspannend werken om een beetje te stretchen voordat je gaat slapen. Dit helpt jouw lichaam om te ontspannen en rustig te worden.


Het is uiteraard niet de bedoeling dat je te intensieve oefeningen gaat doen, want inspanning is juist funest voor een goede nachtrust.

Conclusie: zorg voor optimaal comfort en verbeter jouw nachtrust


Zoals je hebt kunnen lezen doe je er goed aan jezelf optimaal te ontspannen en te zorgen voor de juiste boxspring voor optimaal comfort. Daarnaast is het verstandig om je kamer goed te luchten en alcohol en koffie zoveel mogelijk te vermijden.


Hopelijk kom je met deze tips een heel eind en heb je binnen de kortste keren je nachtrust aanzienlijk verbeterd zodat je de dagen met volle moed tegemoet kan gaan! 

Op zoek naar optimale ondersteuning voor een betere nachtrust? 

Ontdek onze comfortabele boxsprings.

Gerelateerde blogposts:


Tags:
De voordelen van een boxspring met opbergruimte