De relatie tussen je voeding en nachtrust

Indien je wel eens moeite hebt om in slaap te vallen, is het een goed idee om te kijken naar je eet- en drinkgewoontes. Deze gewoontes zijn namelijk van grote invloed op je nachtrust. Maar wist je dat het omgekeerd ook zo werkt? Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je beter eet. Het is dan ook belangrijk om met beide rekening te houden. In deze blogpost geef ik je tips hoe je dit het beste kunt doen, zodat je straks beter eet én beter slaapt.

Verstandig eten, goede nachrust


Door goed te eten heeft je lichaam meer kans op een goede nachtrust. Dit komt door de voedingsstoffen die je lichaam uit het eten opneemt. Deze voedingsstoffen zorgen ervoor dat er in de hersenen neurotransmitters vrijkomen waardoor je slaperig wordt. 


Voeding heeft dus een grote invloed op je nachtrust. De volgende voedingstips kunnen je helpen om jouw nachtrust te bevorderen:

1. Stop met het 's avonds drinken van cafeïne en het eten van chocolade


Cafeïne blokkeert de slaapstof in de hersenen. Het is daarom beter om niet 's avonds laat nog koffie, cola of thee met theïne te drinken. Drink het in plaats daarvan eerder op de dag zoals 's ochtends of vroeg in de middag. 


Het laten staan van de cafeïne zorgt ervoor dat er minder kans is dat je dan nog last hebt van jouw energiekick is dan vele malen kleiner.


Cafeïne vrije koffie en thee

Vind je het lastig om de koffie of thee te laten staan? Ga dan voor een cafeïne vrije koffie of een thee zonder theïne zoals verse munt of kamillethee. Kamillethee schijnt ook nog eens bevorderlijk te werken voor jouw slaap.


Chocolade en cafeïne

Cafeïne zit trouwens ook in chocolade, ook hier kun je dus beter niet teveel van snoepen in de avond. Al moet ik als chocoladeliefhebber zeggen dat ik het maar al te goed begrijp als je daar moeite mee hebt.


2. Eet niets zwaars vlak voor het slapengaan


Je doet er goed aan om niet vlak voordat je gaat slapen nog een grote maaltijd te eten. Je lichaam heeft namelijk tijd nodig om deze te kunnen verteren en kan pas daarna tot rust komen. 


Eet daarom het liefst niet nog iets zwaars vlak voordat je je bed in gaat. Dat gezegd hebbende zijn er wel degelijk etenswaren die je wél kunnen helpen om in slaap te vallen en te blijven. Zie hiervoor de volgende tip.


3. Voeding voor de nachtrust


Nu denk je misschien bij het lezen van dit kopje: eten is toch niet goed zo vlak voor het slapengaan? Nou eigenlijk niet helemaal. 


Het klopt dat je je, zoals al benoemd is, je je niet helemaal vol moet gaan proppen vlak voordat je het bed in stapt. Maar aan de andere kant is slapen met een lege maag is ook weer niet goed. Zo heb je namelijk de kans om gedurende de nacht wakker te worden van een ramellende maag. Van te weinig eten krijg je dus ook geen goede nachtrust.


Eet een lichte snack voor het slapen

Wat moet je dan doen? Je doet er het beste aan om overdag voldoende te eten. Op deze manier heb je in de avond genoeg aan een kleine lichte snack. En deze kleine snack kan eraan bijdragen dat je een betere nachtrust tegemoet gaat, meer calorieën zal verbranden en de volgende dag betere keuzes maakt op het gebied van voeding. Hier word ik blij van! 


Voeding met melatonine

En wat kun je dan het beste voor het slapengaan eten?

Bananen, walnoten en amandelen zijn allemaal voedingsproducten die het slaapstofje melatonine bevatten, wat bijdraagt aan een betere nachtrust. Dit zijn dus goede voedingsproducten zo vlak voordat je je bed in stapt.


Voeding met (geproduceerde) serotonine

Andere voedingsproducten die je nachtrust positief beïnvloeden zijn yoghurt, dadels, sojabonen en zalm. Hierin zit de stof triptofaan, welke nodig is voor het produceren van serotonine. Deze stof zorgt ervoor dat je je slaperiger zal gaan voelen.


En wist je dat volkorenbrood ook bijdraagt aan een goede nachtrust? Dankzij de koolhydraten in volkorenbrood en andere volkoren producten neemt de serotonine in je lichaam toe. Hierdoor zal je makkelijker in slaap vallen. Je hoeft je dus niet schuldig te voelen als je 's avonds laat nog even een volkorencrackertje zit te snoepen.


Er is nog wel één kleine voorwaarde. Eet deze snacks tot maximaal 45 minuten voordat je gaat slapen.


4. Vermijd of drink zo weinig mogelijk alcohol


In tegenstelling tot wat veel mensen denken heeft alcohol een negatief effect op onze slaap. Hoewel je van alcohol snel in slaap valt, slaap je minder diep en word je wanneer de alcohol uitgewerkt is, vaker wakker. 


Alcohol en de REM-slaap

Ook vermindert en vertraagt alcohol de REM-slaap. De REM-slaap laat ons dromen, helpt ons om de spieren te ontspannen en helpt om informatie en emoties te verwerken. Dit slaapgedeelte is dus erg belangrijk voor ons herstel, maar wordt door de alcohol onderdrukt.


Iemand die veel alcohol op heeft en veel uur heeft geslapen heeft een minder goede nachtrust gehad, dan iemand die niet heeft gedronken en hetzelfde aantal uren heeft geslapen. 


Alcohol en nachtrust, geen goede combinatie


Kortom, alcohol is funest voor je nachtrust. Je kunt het daarom het beste zo min mogelijk drinken voordat je gaat slapen of zelfs helemaal vermijden.

Een goede nachtrust, verstandig eten


Zo goed als goede voeding een goede nachtrust bevordert, zo goed werkt het ook andersom. Wist je dat voldoende slaap je ook kan helpen om fit te blijven?


Volgens Weight Watchers kan te weinig nachtrust er namelijk voor zorgen dat je meer zin hebt in zoete en koolhydraatrijke voeding waardoor je meer aankomt.


Een onderzoek van de Amerikaanse Mayo Clinic heeft zelfs aangetoond dat mensen wel zo´n 549 meer calorieën eten op een dag als ze slecht geslapen hebben(!). Dit zou neerkomen op een halve kilo extra gewicht per week als deze gewoonte aanhoudt. Extra belangrijk om te zorgen voor die goede nachtrust dus.

Conclusie: goede nachtrust, goed eten en goed eten, een goede nachtrust


Kort samengevat zorgen goede eet- en drinkgewoontes zorgen een goede nachtrust en tegelijkertijd zorgt een goede nachtrust voor betere eet- en drinkgewoontes. Er is dus zeker een relatie tussen je voeding en nachtrust.

Op zoek naar een comfortabele boxspring voor een optimale nachtrust? 

Ontdek onze collectie.


Gerelateerde blogposts: