Hoeveel slaap heb je nodig?
Slapen, we doen het allemaal en het is super belangrijk. Maar hoeveel slaap heb je eigenlijk nodig? En wanneer kun je spreken van een goede nachtrust? In deze blogpost vind je een antwoord op deze vragen.
Hoeveel slaap heb je nodig?
Hoeveel slaap je nodig hebt hangt af van verschillende factoren waaronder je leeftijd. Zo hebben baby's veel meer slaap nodig dan volwassenen.
Gemiddeld slaapt een pasgeboren baby wel 16 tot 20 uur per dag. En een baby van 1 tot 12 maanden oud slaapt ongeveer 14 uur. Dit komt omdat er ontzettend veel moet gebeuren in het brein en in het lichaam van baby's wat enorm veel energie vraagt.
Hoeveel slaap heeft een volwassene nodig?
Na het eerste levensjaar daalt dus het aantal uren benodigde slaap ieder jaar en wanneer je de volwassenleeftijd bereikt hebt, hebben de meeste van ons aan zo'n 7 tot 9 uur voldoende.
Op oudere leeftijd zal je merken dat je minder diep slaapt en dat je eerder wakker wordt. Dit komt doordat de productie van het slaaphormoon melatonine afneemt. Om dit slaaptekort te compenseren doe je er goed aan om een middagdutje te doen.
Je gezondheid
Ook speelt je gezondheid een belangrijke rol in het aantal uren slaap dat je nodig hebt. Wanneer je je niet lekker voelt, zal je merken dat je lichaam meer slaap nodig heeft. Dit komt omdat het lichaam meer tijd wilt doorbrengen in de herstel- en repareermodus welke plaatsvindt tijdens je slaap.
ABCC9 gen
Daarnaast heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat ook je DNA invloed heeft op hoeveel slaap je nodig hebt. Zo blijkt dat mensen met het ABCC-9 gen 30 minuten meer slaap nodig hebben dan mensen die niet over dit gen beschikken. Ongeveer 20% van de Europese bevolking bezit het ABCC-9 gen.
DEC2 gen
Wist je trouwens dat minder dan 1% van de mensheid al voldoende heeft aan een paar uur slaap per nacht? Deze groep mensen hebben een unieke verandering in het DEC2 gen en hebben daardoor maar weinig slaap nodig.
De tijd van het jaar
Wanneer het winter is, en er dus minder zonlicht is, hebben veel mensen ook behoefte aan meer slaap. Dit komt door een hogere productie van het slaaphormoon melatonine. Deze stijgt namelijk wanneer er minder daglicht is. Andersom klopt het dus ook: wanneer er in de zomermaanden meer daglicht is, maak je minder melatonine aan en heb je dus ook wat minder slaap nodig.
Je inspanningen
Ten slotte heeft ook de hoeveelheid geleverde inspanning een enorme invloed op hoeveel slaap je nodig hebt. Je hebt vast weleens gemerkt dat wanneer je een drukke dag achter de rug hebt, je ook vermoeider bent en je daardoor meer slaap nodig hebt.
Wat is een goede nachtrust?
Eigenlijk zegt hoeveel slaap je hebt gehad zeker niet alles, belangrijker is om te zorgen voor een goede nachtrust waarin je lichaam zich volledig kan herstellen.
Uitgerust wakker worden betekent een goede nachtrust
Een gemakkelijke, handige manier om uit te vinden of je een goede nachtrust gehad hebt is door na te gaan of je uitgerust wakker wordt. Volgens de Amerikaanse Nationaal Sleep Foundation zijn slaapefficiëntie en slaapcontinuïteit bepalend voor de kwaliteit van je slaap. Hierbij speelt leeftijd geen rol.
Een goede slaap houdt het volgende in:
- Je brengt minimaal 85% van je tijd in je bed slapend door
- Je valt binnen 30 minuten in slaap
- Je wordt niet meer dan 1 keer per nacht wakker
- Je bent minder dan 20 minuten wakker wanneer je tussentijds wakker wordt
De relatie tussen een goed bed en je nachtrust
Wij weten maar al te goed dat je nachtrust positief te beïnvloeden is door een goed bed. Zo bestaan de 7-zone matrassen van onze boxsprings uit minstens 750 pocketveren, koudschuim en traagschuim.
Al deze eigenschappen zorgen voor ultiem comfort en dus een betere nachtrust waarin je dieper zult slapen en fitter op zult staan.
Meer te weten komen over deze eigenschappen? Op de productpagina van je boxspring naar keuze vind je meer informatie.
Slaapcyclus
Tijdens een goede nachtrust zal je lichaam ongeveer 4 tot 6 keer de slaapcyclus doorlopen. De slaapcyclus duurt zo' n 1,5 tot 2 uur per keer en bestaat uit de volgende fases:
Fase 1 : de inslaapfase
In de eerste fase van de slaapcyclus worden je ogen zwaar, je ontspant je en je hersenactiviteit neemt af. Je bevind je als het ware tussen slapen en wakker zijn in. En je kunt nog op bewuste wijze reageren als iemand je roept. Deze fase duurt een paar minuten.
Fase 2: de lichte slaapfase
In deze fase slaap je, maar je slaapt nog niet diep. Je wordt niet van ieder geluid wakker, maar als je toch wakker wordt ben je nog erg moe. De lichte slaapfase duurt een half uurtje.
Fase 3: de overgangsfase
In de derde fase van de cyclus maak je een overgang van een lichte naar een diepe slaap. In deze fase ontspannen je spieren zich, daalt je hartritme naar 40 tot 50 slagen per minuut en wordt de ademhaling regelmatig. De overgangsfase duurt ongeveer 5 minuten.
Fase 4: de diepe slaapfase
Tijdens de diepe slaapfase krijgt je lichaam fysiek herstel en rust. Wanneer je wakker wordt tijdens deze fase zal je verward zijn. De diepe slaapfase duurt iets minder dan 20 minuten.
Fase 5: de REM-slaapfase
Dit is de laatste fase van de slaapcyclus en staat op wel bekend als de droomslaap. Gedurende deze fase verwerk je gebeurtenissen. REM staat voor Rapid Eye Movement omdat gedurende deze fase je ogen constant bewegen. Ook zijn je ademhalings- en hartritme onregelmatig. Tegelijkertijd zijn je spieren volledig ontspannen en stijgt je bloeddruk.
Na de REM-slaap word je vaak heel even wakker alleen kun je je dat niet meer zo goed herinneren. Je lichaam controleert dan of de omgeving veilig is, of je geen pijn voelt en of je niet naar het toilet moet. Mocht dit wel zo zijn, dan word je wakker om op te staan. Zo niet, dan begint de de slaapcyclus weer van voren af aan.
Conclusie: hoeveel slaap je nodig hebt is verschillend, maar goed te beïnvloeden
Ieder mens heeft slaap nodig, maar hoeveel slaap je nog hebt verschil van mens tot mens. Dit heeft te maken met verschillende factoren zoals je leeftijd, je DNA en de tijd van het jaar.
Je slaap bestaat uit 5 slaapfases welke je ongeveer 4 tot 6 keer doorloopt. Maar hoeveel slaap je hebt gehad zegt nog niet alles, belangrijker is om te zorgen voor een goede nachtrust. Je nachtrust kun je beïnvloeden door een te kiezen voor een boxspring met een goed matras. Zo kan je lichaam zich het beste ontspannen en word je minder vaak wakker.
Wil je je nachtrust verbeteren?
Ontdek onze collectie boxsprings en kom volledig tot rust.
Je hebt altijd recht op 100 nachten proefslapen. Zo heb je alle tijd om jouw nieuwe boxspring uit te proberen.
Gerelateerde blogposts: