We willen allemaal het liefst kunnen genieten van een goede nachtrust. Want wanneer je uitgerust wakker wordt, dan is de kans groot dat je de dag veel energieker en positiever begint.


Word jij in de ochtend echter wakker met gewrichtsklachten? En heb je het idee dat dit door jouw slaaphouding komt? Dan is het misschien tijd om een nieuwe boxspring aan te schaffen. Dit zou namelijk de oplossing kunnen zijn voor jouw klachten. In deze blog leg ik je uit hoe dat precies zit.

De slaaphouding als oorzaak voor lichamelijke klachten


Een verkeerde slaaphouding kan verschillende lichamelijke klachten veroorzaken. Het grootste gedeelte van de mensen slaapt half gedraaid op de zij. Je slaaphouding kan, indien niet juist ondersteund, veel gewrichtsproblemen veroorzaken. Hierdoor ben je minder fit en kan het je zelfs belemmeren in je dagelijks leven. 

Slapen op je rug: de rugslaper


Geadviseerd wordt om altijd op de rug te slapen. Slaap je op de rug, dan is je gewicht het meest evenredig verdeeld over het gehele oppervlak van het bed. Zo krijg je minder snel last van drukplekken,

De beste slaaphouding


Lig je op een goed bed en slaap je op de rug, dan liggen nek, schouders en rug in een neutrale positie. Dit geeft je lichaam de mogelijkheid om het beste te herstellen. Dit is dan ook de beste slaaphouding.


Werkt ook tegen rimpels


Wist je dat op je rug slapen ook voordelig werkt voor rimpels? Als rugslaper heb je minder kans om rimpels te krijgen, omdat er geen druk op je gezicht staat. 


Op je rug slapen: niet alleen voordelen


Maar, helaas heeft op de rug slapen niet alleen voordelen. Zo zal je wanneer je in deze slaaphouding ligt, eerder last hebben van snurken. Als je slaappartner hier veel last van heeft, slaap je dus wellicht liever in een andere houding.


Er zijn ook genoeg andere redenen waarom jij liever in een andere slaaphouding ligt. Zo lukt het de meeste van ons gewoonweg niet om op de rug te slapen.

Slapen op de zij: de zijslaper


Omdat de meeste mensen niet op hun rug in slaap kunnen komen, kiezen ze voor een andere slaaphouding. De meest favoriete slaaphouding blijkt het slapen op de zij te zijn.


Ongeveer 75% van de Nederlandse bevolking schijnt een zijslaper te zijn. Ook in België is op de zij slapen verreweg de populairste slaaphouding.

Slapen op de buik: de buikslaper


Een kleine groep mensen slaapt op voornamelijk op de buik. Dit is de meest belastende slaaphouding voor je lichaam en wordt daarom eigenlijk afgeraden.


Indien je toch alleen maar op je buik kunt slapen, doe je er zeker goed aan te slapen op een medium-firm of firm matras met voldoende ondersteuning. Anders kun je de nodige rug- en nekklachten krijgen.

Het belang van een goed bed voor je slaaphouding


Het is bij het slapen op de zij en buik extra belangrijk om op een goed bed te liggen. Want als je op een goed bed op de zij of buik ligt, dan zorgt het matras ervoor dat de wervelkolom in de juiste positie blijft staan. Ook wordt de druk verminderd. Zo kunnen nek- en rugklachten zoveel mogelijk worden voorkomen. 


Heeft jouw lichaam niet voldoende ondersteuning, dan is de kans groot dat je wervelkolom in een onnatuurlijke positie komt te liggen en je meer druk ervaart. Gedurende de nacht zal je dan vaker wakker worden en ‘s ochtends sta je op met pijnklachten.

De oplossing voor een goede ondersteuning


We weten nu dat een goed bed kan bijdragen aan een goede ondersteuning van het lichaam. Wordt jouw lichaam op de juiste manier ondersteund door jouw bed tijdens het slapen, dan zal je een betere slaaphouding aannemen en zal je minder druk hebben. Daardoor zal je minder last krijgen van rugklachten en andere lichamelijke klachten. 


Maar welke bedbodem is dan wel geschikt is voor het voorkomen van rugklachten? Wij raden altijd het gebruik van een boxspring aan. Een boxspring geeft namelijk een optimale ondersteuning aan jouw lichaam. Daarnaast vergroot een boxspring het algehele comfort van het bed omdat deze uit meerdere lagen bestaat.

Het positieve effect van onze boxsprings op jouw nachtrust

 

Onze boxsprings zorgen voor een uitstekende ondersteuning van jouw lichaam. Hierdoor ervaar je een betere nachtrust en kunnen je pijnklachten zelfs verdwijnen! Dit komt dankzij de eigenschappen van onze pocketveren matrassen met koudschuim en traagschuim. Hierdoor komt jouw lichaam in een natuurlijke slaaphouding te liggen en ervaar je een drukverlagend effect. 


Ook zijn de matrassen medium-firm tot firm (je kunt hierbij jouw voorkeur aangeven). Zo heb je altijd de perfecte hardheid ongeacht je slaaphouding.

Conclusie: het effect van goede boxspring op jouw slaapcomfort


Kortom, heb je last van lichamelijke klachten zoals een stijve nek of onderrug? Dan is het belangrijk te kijken of de oorzaak niet aan je slaaphouding, maar juist aan jouw bed ligt. Je kunt hierdoor namelijk last krijgen van allerlei pijnen en andere lichamelijke klachten. En met een goede boxspring kun je dit juist voorkomen!

Op zoek naar de perfecte ondersteuning? 

Ontdek onze comfortabele boxsprings.

Gerelateerde blogposts: