Hoe belangrijk is een goede boxspring voor je slaaphouding?

We willen allemaal het liefst kunnen genieten van een goede nachtrust. Want wanneer je uitgerust wakker wordt, dan is de kans groot dat je de dag veel energieker en positiever begint en daar heb je de rest van de dag profijt van.


Word jij in de ochtend echter wakker met gewrichtsklachten? En heb je het idee dat dit door jouw slaaphouding komt? Dan is het misschien tijd om een nieuwe boxspring aan te schaffen. Dit zou namelijk de oplossing kunnen zijn voor jouw klachten. In deze blog leg ik je uit hoe dat precies zit en welke slaaphouding het beste is voor je lichaam.

De slaaphouding als oorzaak voor lichamelijke klachten


Een verkeerde slaaphouding kan verschillende lichamelijke klachten veroorzaken. Het grootste gedeelte van de mensen slaapt half gedraaid op de zij. Je slaaphouding kan, indien niet juist ondersteund, veel gewrichtsproblemen veroorzaken. Hierdoor ben je minder fit en kunnen de klachten je zelfs belemmeren in je dagelijks leven. 

Slapen op je rug: de rugslaper


Geadviseerd wordt om altijd op de rug te slapen. Slaap je op de rug, dan is je gewicht het meest evenredig verdeeld over het gehele oppervlak van het bed. Zo krijg je minder snel last van drukplekken.

De beste slaaphouding


Lig je op een goed bed en slaap je op de rug, dan liggen nek, schouders en rug in een neutrale positie. Dit geeft je lichaam de mogelijkheid om het beste te herstellen. Dit is dan ook de beste slaaphouding.


Werkt ook tegen rimpels


Wist je dat wanneer je deze slaaphouding aanneemt het ook voordelig werkt tegen rimpels? Als rugslaper heb je minder kans om rimpels te krijgen, omdat er geen druk op je gezicht staat. 


Op je rug slapen: niet alleen voordelen


Maar, helaas heeft op de rug slapen niet alleen voordelen. Zo zal je wanneer je in deze slaaphouding ligt, eerder last hebben van snurken. Als je slaappartner hier veel last van heeft, slaap je dus wellicht liever in een andere houding.


Er zijn ook genoeg andere redenen waarom jij liever in een andere slaaphouding ligt. Zo lukt het de meeste van ons gewoonweg niet om op de rug in slaap te vallen en door te slapen. 

Slapen op de zij: de zijslaper


Omdat de grootste groep mensen niet op hun rug in slaap kunnen komen, kiezen ze voor een andere slaaphouding. De meest favoriete slaaphouding blijkt het slapen op de zij te zijn.


Ongeveer 75% van de Nederlandse bevolking schijnt een zijslaper te zijn. Ook in België is op de zij slapen verreweg de populairste slaaphouding.

Slapen op de buik: de buikslaper


Een kleine groep mensen slaapt op voornamelijk op de buik. Dit is de meest belastende slaaphouding voor je lichaam en wordt daarom eigenlijk afgeraden. Het is namelijk vrijwel onmogelijk om, wanneer je op je buik slaapt, je ruggengraat in een neutrale en ontspannen houding te krijgen.


Voor zwangere vrouwen wordt op de buik slapen als slaaphouding zelfs helemaal afgeraden. Dit komt niet alleen door de mogelijk rugpijn, vanwege de extra spanning op de wervelkolom, maar ook vooral voor de baby in de buik. Een baby heeft namelijk alle ruimte nodig om te ontwikkelen en dit proces wordt belemmerd wanneer een vrouw zwanger is.


Indien je toch alleen maar op je buik kunt slapen, doe je er zeker goed aan te slapen op een medium-firm of firm matras met voldoende ondersteuning. Op deze manier kun je de nodige rug- en nekklachten zo veel mogelijk vermijden. Toch wil ik nogmaals benadrukken dat op de buik slapen niet goed is en je dus beter voor een andere slaaphouding kunt kiezen.

Het belang van een goed bed voor je slaaphouding


Het is bij het slapen op de zij en buik extra belangrijk om op een goed bed te liggen. Want als je op een goed bed op de zij of buik ligt, dan zorgt het matras ervoor dat de wervelkolom in de juiste positie blijft staan. Ook wordt de druk verminderd. Zo kunnen nek- en rugklachten zoveel mogelijk voorkomen worden. 


Heeft jouw lichaam niet voldoende ondersteuning en lig je ook nog eens in verkeerde slaaphouding? Dan is de kans groot dat je wervelkolom in een onnatuurlijke positie komt te liggen en je meer druk ervaart. Gedurende de nacht zal je dan vaker wakker worden en ‘s ochtends sta je op met pijnklachten.

De oplossing voor een goede ondersteuning


We weten nu dat een goed bed kan bijdragen aan een goede ondersteuning van het lichaam. Wordt jouw lichaam op de juiste manier ondersteund door jouw bed tijdens het slapen, dan zal je een betere slaaphouding aannemen en zal je minder druk hebben. Daardoor zal je minder last krijgen van rugklachten en andere lichamelijke klachten. 


Maar welke bedbodem is dan wel geschikt is voor het voorkomen van rugklachten? Wij raden altijd het gebruik van een boxspring aan. Een boxspring geeft namelijk een optimale ondersteuning aan jouw lichaam. Daarnaast vergroot een boxspring het algehele comfort van het bed omdat deze uit meerdere lagen bestaat.

Het positieve effect van onze boxsprings op jouw nachtrust

 

Onze boxsprings zorgen voor een uitstekende ondersteuning van jouw lichaam. Hierdoor ervaar je een betere nachtrust en kunnen je pijnklachten zelfs verdwijnen! Dit komt dankzij de eigenschappen van onze pocketveren matrassen met koudschuim en traagschuim. Hierdoor komt jouw lichaam in een natuurlijke slaaphouding te liggen en ervaar je een drukverlagend effect. 


Ook zijn de matrassen medium-firm tot firm (je kunt hierbij jouw voorkeur aangeven). Zo heb je altijd de perfecte hardheid van je matras ongeacht je slaaphouding.

Conclusie: het effect van goede boxspring op jouw slaapcomfort


Kortom, heb je last van lichamelijke klachten zoals een stijve nek of onderrug? Dan is het belangrijk te kijken of de oorzaak niet aan je slaaphouding, maar juist aan jouw bed ligt. Je kunt hierdoor namelijk last krijgen van allerlei pijnen en andere lichamelijke klachten. En met een goede boxspring kun je dit juist voorkomen!

Op zoek naar de perfecte ondersteuning voor jouw lichaam? 

Ontdek onze comfortabele boxsprings.

Gerelateerde blogposts: