De voordelen van een traagschuim matras

De afgelopen jaren kun je er niet meer omheen: traagschuim is enorm populair geworden en dat is gezien de voordelen van het traagschuim matras niet meer dan logisch. Zo kan dit type matras je lichamelijke gewrichtsklachten doen afnemen of zelfs laten verdwijnen. 


Ook is traagschuim super handig wanneer je een beweeglijke slaappartner hebt en daardoor vaak wakker wordt. In deze blog vertel ik je alles over deze én de andere voordelen van een traagschuim matras. Lees dus snel verder.

Wat is een traagschuim matras?


 Een traagschuim matras is een matras dat zich volledig aanpast aan de vorm van jouw lichaam op basis van je lichaamstemperatuur en je lichaamsgewicht. 


Wanneer je het traagschuim indrukt en vervolgens je hand ervan afhaalt, zal je opmerken dat het schuim zich langzaam weer aanpast naar de oorspronkelijke vorm. Dit proces duurt enkele seconden tot enkele minuten.


NASA schuim


Dit type matras staat ook wel bekend als een NASA schuim matras, memory foam matras, visco-elastisch schuim matras en traagfoam matras. En wordt vanwege de medische voordelen ook al langere tijd in de zorg gebruikt. Daarover lees je straks meer.


Een combinatie van traagschuim, koudschuim en pocketveren

 

Belangrijk is om te weten dat geen enkel matras volledig uit traagschuim bestaat. Dit zorgt namelijk voor onvoldoende ondersteuning en ventileert niet goed. Daarom bestaan de orthopedische 7-zone matrassen van onze boxsprings uit een combinatie van de juiste hoeveelheid pocketveren, hoogwaardig koudschuim én traagschuim. Hierdoor zal je slapen op het meest comfortabele en ventilerende matras met de juiste hoeveelheid ondersteuning voor jouw lichaam.

De voordelen van een traagschuim matras


Een traagschuim matras heeft heel wat voordelen, dit zijn de belangrijkste daarvan:


Drukverlagend effect


Omdat een traagschuim matras zich naar je lichaam vormt, zijn er geen drukpunten en heeft het dus een drukverlagend effect. Dankzij dit drukverlagende effect ervaart jouw lichaam optimaal comfort en wordt het op de juiste wijze ondersteund. Hierdoor zal je minder last hebben van lichamelijke klachten zoals rugpijn, schouderpijn of nekpijn. 


Stimuleert een goede doorbloeding en voorkomt doorliggen


Ook zorgt het drukverlagend effect van het traagschuim matras voor een goede doorbloeding en helpt zo om doorliggen te voorkomen. Om deze reden is het traagschuim matras dan ook erg geliefd onder ziekenhuizen en in de zorg.


Uitermate geschikt voor verschillende slaaphoudingen


Zijslapers


De meeste mensen slapen op hun zij. Het is in dit geval van groot belang om over een goed matras te beschikken aangezien zijslapers last kunnen krijgen van nek-, schouder- en heupklachten. Dit komt omdat het lichaamsgewicht op één helft van het lichaam zal steunen. Voor dit type slapers is een traagschuim matras dan ook geen overbodige luxe. 


Doordat een traagschuim matras een drukverlagend effect heeft, worden de drukpunten alsnog op de juiste manier verdeeld. Een matras met traagschuim is dan ook perfect voor zijslapers.


Rugslapers en buikslapers


Maar ook voor de rug- en buikslapers is een traagschuim matras de juiste oplossing. Zo kan het rugslapers helpen die te maken hebben met (lage) rugpijn. 


Het is voor dit type slapers namelijk van groot belang te slapen op een matras die de juiste stabiliteit kan bieden. Dit wordt bereikt wanneer een matras zich volledig aanpast aan het lichaam en dit is, zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, precies datgene wat een traagschuim matras doet. 


Voorkomt te ver wegzakken


Ook zorgt een traagschuim matras ervoor dat je niet te ver kan wegzakken in het matras, dit helpt tegen een holle rug en dus tegen rugpijn. En hoewel volgens ergonomen op de buik slapen niet goed is voor je houding, biedt het traagschuim matras hierdoor ook voor buikslapers de beste verlichting en ondersteuning.

Absorbeert bewegingen van je slaappartner


Heb je last van een beweeglijke slaappartner of staat deze 's nachts vaak  op om naar het toilet te gaan? Dan weet je vast hoe verstorend dit kan zijn voor je nachtrust. Gelukkig helpt een matras met traagschuim hierbij. Dankzij het traagschuim worden namelijk alle bewegingen opgevangen. Zo kun jij dieper en beter slapen en word je 's morgens dus heerlijk uitgerust wakker.


Gaat lang mee


Ten slotte, en zeker ook belangrijk, is traagschuim een materiaal dat lang mee gaat. In de meeste gevallen in ieder geval meer dan 7 jaar.  Dit betekent dat je lang kunt gaan genieten van jouw nieuwe matras. Wij adviseren dan ook om pas na 7 jaar te beoordelen of je matras toe is aan vervanging of dat deze nog wel een tijd gebruikt kan worden.

 Conclusie: de (comfort)voordelen van een traagschuim matras


Traagschuim matras, ook wel memory foam of NASA schuim matras genoemd, is een type matras dat zich aanpast aan jouw lichaamsvorm. 


Naast dat een traagschuim matras zich aanpast naar je lichaam. Zitten er nog andere voordelen aan dit matrassoort.

 Samengevat zijn dit:

- Werkt drukverlagend

- Helpt doorliggen te voorkomen

- Geschikt voor verschillende slaaphoudingen

- Absorbeert bewegingen

- Gaat lang mee


Wel is het belangrijk om te kiezen voor een kwalitatief hoogwaardig matras dat niet enkel bestaat uit traagschuim maar ook uit koudschuim en pocketveren met een hoge veerkracht. Dit zijn dan ook de eigenschappen waar de matrassen van onze boxsprings aan voldoen. Hierdoor kun je genieten van optimaal comfort en ondersteuning.

Wil je zelf ervaren hoe het is om op een traagschuim matras te slapen? 

Ontdek onze collectie.


Je hebt altijd recht op 100 nachten proefslapen. Zo heb je alle tijd om het matras van jouw nieuwe boxspring uit te proberen.

Gerelateerde blogposts: