Hoe kun je het beste een boxspring opmaken?

Je boxspring opmaken. Het is misschien niet voor iedereen het leukste klusje wat er is, maar het staat wel erg verzorgd. 


Hoe maak jij je boxspring zo op alsof je een hotelkamer binnenstapt? En in hoeverre verschilt het opmaken van een boxspring ten opzichte van het opmaken van een normaal bed? Dit en meer lees je in deze blogpost.

Het verschil tussen het opmaken van een boxspring en een ledikant


Wist je dat een van de redenen dat de meeste hotelkamers boxsprings hebben te maken heeft met de eenvoud van het opmaken? Naast dat een boxspring er stijlvol uitziet, is deze vaak ook een stuk hoger. 


Door de hoogte is het gemakkelijker om een boxspring te verschonen en op te maken. Dit is dan ook gelijk het voornaamste verschil bij het opmaken; het gaat bij een boxspring gewoon net een stukje makkelijker.


Slapen op een topmatras


Ook slaap je op een boxspring vaak op een topmatras. Dit is een extra ondersteunend matras dat bovenop de matrassen en de boxspring box ligt. Je doet bij het opmaken van je boxspring dus niet een hoeslaken en molton om het matras heen, maar om het topmatras. Dit in tegenstelling tot een ledikant. 

Waaruit bestaat een goed opgemaakte boxspring?


Goed, we weten nu wat het verschil in opmaken is tussen een ledikant en een boxspring; de hoogste tijd om de handen uit de mouwen te steken en aan de slag te gaan!


Een molton en een hoeslaken


Een opgemaakte boxspring begint bij een schoon topmatras. Je kunt het beste een molton over je topmatras plaatsen en over de molton plaats je dan weer een hoeslaken. Want ondanks de vocht afvoerende werking van onze matrassen, is het hygiënischer om gebruik te maken van een molton en een hoeslaken. 


We verliezen tijdens de slaap behoorlijk wat vocht en een molton en hoeslaken beschermen jouw boxspring hiertegen. Wat de levensduur van jouw bed zeker ten goede komt. 


Verschillende materialen en afmetingen


Er zijn moltons en hoeslaken te koop in verschillende afmetingen. Het belangrijkste is om op zoek te gaan naar een molton en hoeslaken die precies om het topmatras heen passen.


Voor je hoeslaken heb je ook de keuze uit verschillende materialen zoals katoen, wat goed helpt tegen de hitte. Maar ook bijvoorbeeld flanel wat juist verwarmend werkt. 


En ook bij moltons heb je keuze uit verschillende materialen. Zo kun je kiezen uit dik katoen of een wollen molton. En heb je een elektrische boxspring? Dan heb je een split-topper als topmatras. Voor dit type topmatras bestaan er speciale split-topper moltons en hoeslakens. Deze zorgen ervoor dat je je elektrische boxsprings afzonderlijk van elkaar kunt verstellen.

Een hoofdkussen


Ook wat betreft hoofdkussens heb je veel opties. Zo zijn er bijvoorbeeld donzen hoofdkussens, synthetische hoofdkussens en hoofdkussens van traagschuim. Het belangrijkste is dat het hoofdkussen jouw nek de juiste ondersteuning biedt. Het is de bedoeling dat de ruimte tussen de schouder en het hoofd opgevuld wordt zodat de nek goed kan ontspannen. Op deze manier kun je nekklachten voorkomen.

''Zorg ervoor dat je dekbed breder is dan je boxspring. Zo creeër je de ultieme hotel chique look.''

Een dekbed en een dekbedovertrek


Nu is het tijd voor de volgende stap: het dekbedovertrek over je dekbed heen plaatsen. Naar mijn mening het meest lastige klusje, maar met onze hack toch zo gepiept!


Maar voordat ik je dat uitleg is het goed om te weten wat voor soorten dekbedden en dekbedovertrekken er verkrijgbaar zijn. Voor beide geldt dat de keuze enorm is. Zo heb je wat betreft dekbedden keuze uit verschillende typen dekbedden zoals een 4-seizoenen dekbed, maar ook uit verschillende materialen zoals een donzen en een wollen dekbed. 


En ook met je dekbedovertrek kun je vele kanten op; niet alleen in kleuren en patronen maar ook in materialen. Dekbedovertrekken komen standaard trouwens ook met bijpassende kussenslopen. Hiermee kun je je kussens dus mooi opmaken.


Een dekbed breder dan je boxspring


Als je je boxspring op wilt maken als in het hotel is het in ieder geval belangrijk dat je dekbed aan beide zijden zo'n 20 - 40 centimeter breder is dan je boxspring. Zo steek deze aan beide kanten uit over de boxspring en creëer je de ultieme hotel chique look.


Oke duidelijk, maar hoe krijg je het dekbedovertrek nou gemakkelijk om je dekbed heen? Zo dus:


Stap 1. Keer je dekbedovertrek binnenstebuiten;


Stap 2. Steek je armen in het dekbedovertrek en grijp de onderste hoeken zowel links als rechts vast;


Stap 3: Pak nu, terwijl je je handen in het dekbedovertrek houdt, de punten van het dekbed vast;


Stap 4: Schud zodat het dekbedovertrek over je dekbed heen zakt; 


Stap 5: Je dekbedovertrek is nu goed geplaatst over je dekbed. Plaats nu de bijpassende kussenslopen over je hoofdkussen(s) en je bent klaar.

Kussens, sierkussens en dekentjes: de finishing touch


De basis ligt er, je bed is opgemaakt. Het is tijd voor de laatste en wat mij betreft de allerleukste stap: de aankleding. 


De aankleding dient als kers op de taart. Het geeft je boxspring net dat beetje extra luxe uitstraling.


Kijk voor sierkussens in tinten die goed bij je slaapkamer passen. Speel hierbij met verschillende patronen en kleur(tinten). Heb je bijvoorbeeld een beige kamer, kies dan voor kussens in aardetinten. Bij een antraciet slaapkamer staan juist groene, blauwe en witte kleuren mooi. Je kunt dus vele kanten op.


Ook een bedsprei misstaat niet en vooral in de koudere maanden biedt dit net dat extra laagje warmte. Je kunt de bedsprei netjes neerleggen of wat nonchalanter door het te draperen.

Conclusie: je boxspring opmaken voor een hotel chique look


Een boxspring an sich is super chic. En hoe leuk is het dat je door een mooie aankleding net die finishing touch maakt? 


Het opmaken van je boxspring is echter niet alleen mooi, het heeft ook een functie. Zo beschermen de molton en hoeslaken je topmatras en biedt een hoofdkussen de juiste ondersteuning voor je nek. 


Door onze tips te gebruiken kun je je dekbed en kussens eenvoudig opmaken met een dekbedovertrek. Maak het geheel af met sierkussens en eventueel een bedsprei en je boxspring is helemaal af!

Een mooie boxspring is de basis voor een hotel chique slaapkamer look. 

Benieuwd geworden naar onze luxe boxsprings?Neem een kijkje en ontdek de collectie. 

Gerelateerde blogposts: