Slaapkamer inrichten: 9 tips voor een sfeervolle slaapkamer

Gemiddeld brengen we een derde van de dag door in de slaapkamer, het is dan ook belangrijk om de slaapkamer zo in te richten dat je volledig op je gemak bent.


Ik geef je dan ook graag een aantal tips om een sfeervolle slaapkamer te creëren waarin je je helemaal thuis voelt en zo volledig tot rust kunt komen.

1. Gebruik warme, natuurlijke materialen


Gebruik decoratie of meubels van natuurlijke materialen zoals hout, steen, bamboe  en wol. Creëer hierbij een mooi effect door verschillende van deze natuurlijke materialen met elkaar te combineren. 


Ga vooral voor een rustig kleurenpalet zoals beige en grijstinten. Kies bijvoorbeeld voor een lamp gemaakt van bamboe en een lichthouten stoel. Wil je toch voor iets meer kleur gaan? Verf je slaapkamermuur dan in warme aardetint of kies voor een behang in deze kleur. Dit zorgt voor een sfeervolle slaapkamer uitstraling.


2. Zorg ervoor dat je slaapkamer volledig donker is


Zorg voor donkere en het liefst lange gordijnen in de slaapkamer. Of kies voor shutters of luxaflex die al het licht tegenhouden. Hier slaap je niet alleen beter door, het zorgt ook voor rust in de slaapkamer en het creëert een fijne sfeer. 


Mocht je ondanks de verduisterde gordijnen toch nog last hebben van licht door kieren in je binnendeuren plaats dan tochtwering. Dit houdt niet alleen het tocht, maar ook het licht tegen. Je kunt het uiteraard ook oplossen met een stukje karton, folie of een plankje tegen de ramen voor extra verduistering. Dit oogt alleen wel wat minder chique.


Houd trouwens naast licht van buiten ook rekening met apparatuur die teveel fel licht uitstralen. Schakel deze het liefst zoveel mogelijk uit of in ieder geval op de stand-by stand. Dit zorgt voor een donkere slaapkamer én een betere nachtrust.


3. Ga voor een zacht tapijt

 

Kies voor een mooi zacht tapijt zoals een schapenvacht of een tapijt van pluizig materiaal. Dit geeft je slaapkamer al snel een heel andere uitstraling en is dus heel handig voor een mini make-over wanneer je niet teveel wilt veranderen of uitgeven maar toch een sfeervolle slaapkamer wilt gaan creëren.


4. Voeg sfeerverlichting toe


Je slaapkamer wordt meer sfeervol als je sfeerverlichting toevoegt. Voeg verschillende lichten toe zoals staande lampen of een LED slinger licht boven je boxspring. 


Ook leuk: een led-strip. Dit is momenteel helemaal hip en kun je bij veel verschillende winkels kopen. Kaarsen in lantaarns, mooie geurkaarsen en waxinelichtjes doen het ook altijd goed. Dit geeft je slaapkamer net dat beetje extra gezelligheid.


Voor de algemene kamerverlichting raden wij trouwens een dimmer aan. Hiermee kun je je kamerverlichting dimmen zodat deze niet te fel wordt. Ook geeft het een knus effect.

5. Kies een boxspring met een velvet stoffering


Een velours oftewel velvet gestoffeerde boxspring is hip, voelt zijdezacht aan en is extreem luxe. Vooral in combinatie met het handgemaakte hoofdbord in dezelfde stoffering, zorgen onze boxsprings voor een sfeervolle, hotel chique uitstraling in jouw slaapkamer. 


Maak de look helemaal af met mooi gedimde nachtlampjes en plaats een bijpassend dekbedovertrek in warme tinten over jouw dekbed heen. Zo heb je in een no time een super sfeervolle slaapkamer!

6. Schaf een geur diffuser aan


Een geur diffuser verspreidt een aangename geur in jouw slaapkamer en creëert daarmee dus ook een aangename sfeer. Kies voor een aroma zoals lavendel. Deze populaire geur staat bekend om haar kalmerende en ontspannende werking. 


Niet zo gek op lavendel? Kies dan voor andere rustgevende, sfeervolle slaapkamer geuren zoals jasmijn, bergamot of patchoeli. 


7. Voeg planten en bloemen toe


Ga voor leuke planten zoals een mini cactus of een vetplantje op de vensterbank. Dit maakt je slaapkamer super persoonlijk en levendig.


Plaats de planten in een pot met een mooie serene kleur zoals crème, beige wit of grijs. Of ga juist voor een warme aardetint zoals rood, oranje of geel. 


Bloemen in warme tinten, zoals een bos rode of donkerroze rozen, misstaan trouwens ook zeker niet in je slaapkamer. 


8. Creëer een leeshoek


Indien je een grote slaapkamer hebt, staat het leuk om een leeshoek te hebben. Je kunt de boeken in een kast plaatsen maar ook een stapel plaatsen op een bijzettafeltje.


Natuurlijk kan een leesstoel niet ontbreken. Voeg een mooie fauteuil of poef waar je comfortabel op kunt zitten.


Kies voor een stoel in een zachte kleur zoals beige, taupe, roze of lichtgrijs. Dit ziet er uitnodigend uit een maakt van jouw slaapkamer een plek waar je jezelf even terug kunt trekken. Hier kun je lekker op je gemak je favoriete boek gaan zitten lezen of gewoon heerlijk wegdromen met een kopje warme thee.


9. Plaats sierkussens in neutrale kleurtinten op bed


Sierkussens van verschillende materialen geven jouw bed een extra speels effect, daarnaast zorgt het natuurlijk ook voor extra comfort. 


Kijk voor sierkussens die mooi passen bij het hoofdbord van je boxspring. Heeft het hoofdbord van jouw boxspring bijvoorbeeld een gecapitonneerd patroon? Dan is het bijvoorbeeld leuk om dit patroon en soortgelijke patronen terug te zien in de sierkussens. Zo creeër je een matching effect. 


Ben je juist gek op een velvet hoofdbord? Ga dan voor kussentjes met een velvet stof of stop je huidige sierkussens in een velvet kussenhoes.


10. Kies voor linnen beddengoed en een plaid

 

Linnen beddengoed zorgt ook voor een sfeervolle slaapkamer uitstraling. Daarnaast is het ook nog eens koel in de zomermaanden en warm in de wintermaanden waardoor je een betere nachtrust zult gaan ervaren. 


Tot slot, maak je look helemaal af met een plaid. Dit hoef je trouwens niet netjes neer te leggen, maar drapeer deze liever een beetje bij het voeteneinde van jouw boxspring of over een stoel. 

Conclusie: tips voor een sfeervolle slaapkamer


Er zijn veel manieren waarop je kunt zorgen voor een knusse, sfeervolle slaapkamer. Zo helpt het om warme, natuurlijke materialen te gebruiken, maar ook sfeerverlichting en geuren spelen zeker een rol.

Ook jouw slaapkamer super sfeervol inrichten met een van onze boxsprings? 

Ontdek onze collectie. 

Gerelateerde blogposts: