7 tips om energie te besparen in de slaapkamer

Energie besparen. Het is door de fors stijgende energiekosten belangrijker dan ooit. Nu de herfst bijna in zicht is wil je er zeker van zijn dat het binnenshuis zo licht en warm mogelijk is met zo min mogelijk energieverbruik. 


Gezien we elke dag veel uren doorbrengen in de slaapkamer doe je er goed aan ook in deze ruimte energiebesparende maatregelen door te voeren. In deze blogpost vind je dan ook 7 tips om energie te besparen in de slaapkamer.

1. Zet je verwarming uit


Dit klinkt misschien nogal voor de hand liggend, maar door de verwarming in de slaapkamer uit te zetten bespaar je energie. En dat is niet alleen goed voor je energieverbruik, ook je nachtrust zal erdoor verbeteren. We slapen namelijk het beste in een slaapomgeving tussen de 15 en 18 graden Celsius. Heel logisch dus om de verwarming uit te zetten. 


Let er natuurlijk wel op dat je slaapkamer niet te koud wordt. In het algemeen wordt het aangeraden het niet kouder te laten worden dan 12 graden Celcius. 


2. Zorg voor een warm bed


Maak het aangenaam warm in je bed door een bedsprei over je dekbed te plaatsen of door onder een winterdekbed te slapen. Je kunt natuurlijk ook een warme kruik in bed plaatsen. Hierdoor houd je het lekker warm onder de dekens, maar hoef je geen gebruik te maken van een elektrische deken. 


3. Isoleer je ramen


Heb je enkel glas thuis? Dan weet je vast hoe koud het binnen kan worden in de herfst- en wintermaanden. Door isolerend raamfolie te gebruiken kun je de isolatiewaarde van je ramen verbeteren zodat warmte gemakkelijker vastgehouden kan worden. 

4. Voorkom sluipverbruik


Wist je dat je wanneer je apparatuur niet helemaal uitschakelt ze toch nog flink wat energie verbruiken? Hartstikke zonde natuurlijk! Schakel dus apparaten helemaal uit wanneer je ze niet verbruikt. Zo voorkom je sluipverbruik. Het is natuurlijk ontzettend zonde als er zomaar energie verbruikt wordt. Dit is het geval bij sluipverbruik en dit moet je proberen te voorkomen. Om sluipverbruik te voorkomen, is het handig om je apparaten niet op stand-by te zetten, maar helemaal uit te doen. Trekker hiervoor de stekkers uit het stopcontact.


Ook is het opladen van bijvoorbeeld je mobiele telefoon in de nacht niet slim. Je telefoon zit namelijk een stuk langer in de oplader dan wat eigenlijk nodig is om volledig opgeladen te zijn. Dit geldt trouwens ook voor andere apparaten. Stop dus met het opladen van je apparatuur in de nacht.


5. Plaats een vloerkleed bij je bed


Houd je voeten lekker warm in de koude maanden door een vloerkleed te plaatsen bij je bed. Dit staat niet alleen super chic, zoals bij de iBriljant Boxspring hierboven te zien is, het is ook fijn wanneer je uit je bed stapt. Op deze manier laat je de grond warmer aanvoelen zonder dat je de verwarming open hoeft te draaien.


6. Maak optimaal gebruik van gordijnen


Zorg ervoor dat je gordijnen overdag zo veel mogelijk open houdt zodat de warmte door zonlicht naar binnen kan komen. Het liefst tot een uur of 3. In de late namiddag en avonduren wanneer het donker wordt moet je ze juist zoveel mogelijk dichthouden. Op deze manier wordt de warmte vastgehouden. 


Het materiaal is ook belangrijk. Ga het liefst voor dikke gordijnen van een stevig materiaal zoals verduisterende gordijnen. Deze staan erom bekend dat ze de warmte beter vasthouden. 


7. Draag sokken


Sokken zijn een makkelijke manier om het warmer te krijgen in bed. Kies voor sokken van merinowol of kasjmier. Deze stoffen zijn best geschikt om mee te slapen. Ga wel voor een ruime maat om er zeker van zijn dat de bloedcirculatie in je voeten optimaal blijft. 

Conclusie: 7 manieren om energie te besparen in de slaapkamer


Door de stijgende energiekosten en de herfst in aantocht, is het goed om op de hoogte te zijn van tips om energie te besparen in de slaapkamer.


Er zijn 7 manieren om je slaapkamer warm(er) te houden zodat je niet de verwarming aan hoeft te zetten, deze zijn:


- Zet de verwarming uit

- Zorg voor een warm bed

- Isoleer de ramen

- Ben op je hoede voor sluipverbruik

- Plaats een vloerkleed bij het bed

- Gebruik dikke gordijnen

- Draag sokken

Op zoek naar een boxspring die jou een comfortabele nachtrust bezorgd? 

Bekijk onze collectie boxsprings. 

Gerelateerde blogposts: