9 verkoelende tips wanneer het te warm is om te slapen

Heerlijk die zomerse temperaturen! Of toch niet?


Voor veel mensen is het erg lastig om in slaap te vallen wanneer het heet en warm is. Dat is eigenlijk helemaal niet zo gek als we ons bedenken dat 16 tot 18 graden de optimale slaapkamertemperatuur is voor een goede nachtrust.


Hoe kan je ervoor zorgen dat jouw slaapkamer en jijzelf koel blijven tijdens de warme (zomerse) nachten? Ik heb een aantal handige verkoelende tips voor je op een rijtje gezet, waarvan een aantal van deze tips vrij verrassend zijn. 

 1. Vries een flesje in


In Engelse media is de tip gegeven om een flesje met water in te vriezen en dit in bed te leggen ongeveer 30 minuten voordat je gaat slapen. Je zult merken dat dit een super verkoelend effect heeft op de gevoelstemperatuur in jouw bed. Hierbij is wel voorzichtigheid geboden. Zorg ervoor dat het ijs zelf niet in aanraking komt met je huid, dus verwijder het flesje weer wanneer je gaat slapen.  


2. Slaap met zo min mogelijk kleren aan


Trek zoveel mogelijk kleren uit wanneer je gaat slapen of slaap in ieder geval in luchtige (korte) kleding zonder sokken. Houd hierbij ook rekening met het type stof. Satijn of katoen is bijvoorbeeld een goede keuze.


Voorkom overmatig transpireren


Door met zo min mogelijk kleding aan te slapen zal je het een stuk minder warm hebben en kun je overmatig transpireren voorkomen. Maar ook onze boxsprings kunnen helpen met een teveel aan vocht in bed. Wist je namelijk dat de matrassen van onze boxsprings bestaan uit pocketveren en koudschuim? Dit zorgt voor een goede ventilatie en circulatie waarbij het vocht op de juiste wijze wordt afgevoerd. 


Slaap je wel het liefst met sokken aan en heb je nog steeds warm? Probeer dan eens je sokken nat te maken en trek ze dan aan. Dit werkt extra verkoelend. Leg uiteraard wel even een handdoek bij het voeteneinde om ervoor te zorgen dat je matras niet nat wordt. 


3. Houdt het licht tegen


Een andere verkoelende tip is de deuren en de ramen in je slaapkamer 's ochtends een uur lang open te laten staan. Op deze manier kan je kamer goed doorluchten. 


Wel is het zo dat je de deuren en ramen moet openen nog voordat de zon op jouw slaapkamer staat. Na een uur luchten sluit je de ramen en deuren en doe je de gordijnen of luxaflex de rest van de dag dicht zodat het zonlicht niet in jouw slaapkamer terecht kan komen.


4. Zorg voor een airconditioner of ventilator in de slaapkamer


Misschien wel een van de meest voor de hand liggende, maar toch doeltreffende verkoelende tips; zet je airconditioner aan in je slaapkamer. Deze zorgt voor meer kou in de slaapkamer en dat is zeker geen overbodige luxe in de warmste maanden van het jaar.


Alternatief voor airco of ventilator


Heb je geen airconditioner? Vries dan een aantal flessen water in totdat deze volledig bevroren zijn. Zet de flessen dan voor je ventilator zodat deze koele lucht door je slaapkamer kan blazen. Plaats de bevroren flessen wel in een bak zodat de condens opgevangen kan worden. Anders zal de vloer van je slaapkamer nat worden.


Je kunt in plaats van flessen water trouwens ook een bak ijs of iets anders kouds neerzetten voor de ventilator. Houd wel de deuren en de ramen dicht, want anders ontsnapt de koude lucht weer.


5. Zorg voor zomerse dekens, kussens en beddengoed


Vervang de winterdekens voor een dunnere zomer variant wanneer het warmer is. Zomerdekens zijn erg licht en hebben een verkoelend effect op de huid.


Naast dekens is het ook verstandig om in de zomer beddengoed te nemen dat verkoelend aan voelt in de zomer. Kies bijvoorbeeld voor beddengoed van zijde. Deze stof staat bekend om haar temperatuur regulerende eigenschappen en ademende structuur die jou de juiste hoeveelheid verkoeling kan geven. 


Tot slot speelt je kussen een grote rol tijdens de warme (zomerse) nachten. Een kussen gevuld met kapok, boekweit of katoen zorgt voor een een goede ventilatie. Hierdoor houd je letterlijk het hoofd koel. 


6. Eet lichte maaltijden


Als je veel koolhydraten eet, moet je lichaam meer moeite doen om het te verteren. Hierdoor zal jouw eigen temperatuur stijgen. 


Kies in plaats van zware maaltijden zoals het welbekende AVG´tje, daarom wat vaker voor lichte maaltijden met enkel groenten en eventueel wat vis. Zo zal je metabolisme minder warmte produceren en blijf jij koeler gedurende de nacht.


7. Schakel apparatuur uit


Elektronische apparaten zoals onze telefoons, elektrische tandenborstels en tv's kunnen gezamenlijk voor meer hitte zorgen. Ze stralen namelijk warme uit. 


Ook is het felle licht van deze apparatuur zeker niet bevorderlijk voor je nachtrust. Schakel deze daarom het liefst zoveel mogelijk uit. En dan niet op de standby stand, maar gewoon volledig uit. Je kunt deze verkoelende tip trouwens ook gebruiken voor je woonkamer zodat de temperatuur daar ook wat zal gaan dalen.


8. Neem een lauwwarme douche


Heb je het erg warm en wil je daarom nog even een koude douche nemen voordat je in bed stap? Niet doen, dit werkt namelijk averechts. Van een koude douche krijgt je lichaam een soort schrikreactie en stapelt de warmte zich op terwijl een lauwwarme douche ervoor zorgt dat je bloedvaten open gaan staan zodat je beter de warmte af kan voeren.


Geen tijd of zin om onder de douche te springen? Even een koud washandje op het voorhoofd of in de nek kan ook nog weleens voor extra verkoeling zorgen.


9. Gebruik een verkoelende crème


Kun je after-sun alleen smeren als je verbrand bent? Nee hoor, je kunt het ook prima gebruiken als verkoelende zalf. Daarnaast geeft de crème geeft jouw huid niet alleen verkoeling, maar zorgt het ook voor hydratatie. Is dat even mooi meegenomen! Een bodylotion met bijvoorbeeld aloë vera werkt trouwens ook prima.


Voor extra effect laat je de after-sun crème of de bodylotion even een tijdje in de koelkast liggen voordat je het opsmeert. Je zal dan nog meer verkoeling ervaren.

Conclusie: verkoelende tips voor in je slaapkamer


De warme nachten kunnen je maar al te goed wakker houden. Gelukkig zijn er genoeg verkoelende tips waardoor je hopelijk toch wat verkoeling kunt vinden en dus lekker kunt gaan slapen. Zo helpt het om je kamer koel te maken met behulp van een airconditioner of ventilator, maar spelen je beddengoed, kussens en dekens ook een belangrijke factor. 

Benieuwd geworden naar onze boxsprings met pocketveren en koudschuim matrassen? 

Ontdek ze hier.

Gerelateerde blogposts: