10 tips tegen muggen in de slaapkamer

In de zomer zetten we vaak een raampje open. Geen wonder dus dat er zo nu en dan een mug als ongenodigde gast in je slaapkamer terechtkomt. 


In dit artikel vind je 10 tips om muggen in de slaapkamer te bestrijden. Zo kun jij rustig gaan slapen zonder wakker te worden door het gezoem van de muggen of door de jeuk van vervelende muggenbeten.

Hoe worden muggen aangetrokken?


Allereerst is het belangrijk om te weten hoe muggen worden aangetrokken. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, komen muggen niet af op licht. Muggen komen af op lichaamsgeur. Als je samen slaapt, zal een mug afkomen op degene met de voor hen meest aantrekkelijke lichaamsgeur (ja echt!). 


Alleen slapen betekent gebeten worden


Slaap je echter alleen dan word je eigenlijk sowieso gebeten. Het heeft helaas geen zin om jezelf onder te sprayen met een sterk parfum of lang te gaan douchen. Het gaat namelijk om je natuurlijke lichaamsgeur waar de muggen op afkomen.


Onduidelijk welke lichaamsgeur het aantrekkelijkst is


Wat voor soort lichaamsgeur de mug vooral fijn vindt, daar is de wetenschap tot op heden nog niet over uit. Er zijn namelijk wel zo´n 300 verschillende lichaamsgeuren die wij mensen produceren. Het is daarom lastig te zeggen welke samenstellingen van onze lichaamsgeuren muggen het lekkerst vinden ruiken.


Wist je trouwens dat alleen vrouwelijke muggen bijten? Het bloed gebruiken ze voor de ontwikkeling van hun eitjes. Je hoeft dus niet bang te zijn voor mannelijke muggen, zij eten alleen plantaardige producten zoals nectar. Een mannetjes mug herken je aan de pluimachtige voelsprieten, ook is hij wat kleiner dan zijn vrouwelijke soortgenoot.

10 tips tegen muggen in je slaapkamer


Nu we weten waar muggen door worden aangetrokken, is het nog belangrijker om te weten wat je tegen deze vervelende stekende beestjes kunt doen. De volgende 10 tips zullen je helpen om muggen uit je slaapkamer te verjagen:


1. Zet een ventilator neer


Muggen zijn geen goede vliegers en kunnen daardoor moeilijk door de luchtbeweging van een ventilator vliegen. Zet dus een ventilator neer in je slaapkamer tegen de muggen. Dit helpt ook gelijk om je slaapkamer een stuk koeler te maken. Een win-win situatie dus.


2. ''Smeer'' jezelf in met kruiden


Muggen staan erom bekend dat ze niet houden van geuren als lavendel, rozemarijn, munt, citroengras en kattenkruid. Smeer een beetje van een van deze kruiden op je huid en bescherm jezelf zo op een natuurlijke manier tegen muggen. 


Naast het smeren van bijvoorbeeld lavendelolie kun je ook een paar druppels van dit goedje op verschillende plekken in je slaapkamer verspreiden.


3. Plaats horren voor open ramen en deuren


Een ander effectief middel tegen muggen zijn horren. Je plaatst de horren voor alle open deuren en ramen. Zorg er wel voor dat je horren van een hoge kwaliteit aanschaft met zeer fijn gaas zodat de muggen geen kans hebben om toch nog via kleine gaatjes je huis binnen te komen.


4. Ga te werk met een elektrische vliegenmepper


Een vliegenmepper en dan vooral een elektrische helpt ook goed tegen muggen. Muggen hebben meestal niet door dat je bij ze in de buurt bent zolang je dit maar voorzichtig en langzaam doet. Op deze manier kun je heel dichtbij de mug komen en kan je dus heel gericht meppen.


5. Zorg ervoor dat er geen stilstaand water is


Stilstaande waterplekken zoals een regenton of een verstopte dakgoot zijn beruchte plekken als het aankomt op muggen. Ze verzamelen zich namelijk graag rondom stilstaande waterplekken en broeden hierin hun eitjes. Zorg er dus voor dat je stilstaand water zoveel als mogelijk weg laat lopen.


6. Gebruik DEET


Van alle anti-muggen stoffen staat DEET bekend als de meest effectieve. Het is verkrijgbaar in een lotion, melk en spray variant. Wel goed om te weten dat DEET een toxisch middel is. Het is algemeen bekend dat het kan lijden tot huidirritatie en zelfs schadelijk kan zijn voor je zenuwstelsel. Lees dus voor gebruik goed de gebruiksaanwijzing door en gebruik het middel niet te vaak en ook niet bij jonge kinderen.

7. Neem vitamine B tabletjes


Vitamine B verandert je lichaamsgeur en blijkbaar houdt de mug minder van deze geur, daarom werkt het innemen van vitamine B tabletten effectief tegen muggen. Om het effect te garanderen moet je de tabletten wel elke dag gebruiken.


Óf gebruik voeding


Ben je niet zo van de tabletten? Je kunt je vitamines ook aanvullen door middel van voeding. Vitamine B-rijk voedsel zijn onder andere zuivel, vlees, gevogelte, vis, fruit, groentes en graanproducten. 


8. Draag lange bedekkende kleding


Misschien logisch, maar wanneer je lange nachtkleding draagt kunnen muggen je niet bijten. In de zomer kan dat natuurlijk wel warm zijn, draag daarom wel kleding van luchtig materiaal zodat je het niet te heet krijgt.


9. Plaats een klamboe 


Plaats een klamboe boven je bed zodat de muggen niet bij je kunnen komen. Naast dat de muggen zo weinig kans hebben om je te bijten, staat een mooie (versierde) klamboe ook nog eens leuk in je slaapkamer.


10. Zet een insectenlamp in je slaapkamer


Als laatste tip geef ik je mee om een insectenlamp in de slaapkamer neer te zetten. De insectenlamp staat ook wel bekend als een muggenlamp en is een elektrisch apparaat dat insecten door middel van UV-licht aantrekt. 


Hoewel een mug dus niet door normaal licht aangetrokken wordt, komen ze wel af op UV-licht. Zodra de mug aangetrokken wordt en dus op de lamp afkomt zal zij getroffen worden door een elektrisch hoogspanningsrooster. Zij overleeft dit dus niet.

Conclusie: doeltreffende tips om muggen uit je slaapkamer te houden


Er zijn veel manieren om muggen uit je slaapkamer weg te jagen. Zo kun je horren plaatsen en een vliegenmepper gebruiken, maar ook minder voor de handliggende manieren kunnen helpen om muggen te bestrijden zoals een ventilator in je slaapkamer neerzetten en vitamine B tabletten innemen. 


Probeer deze tips dan ook gerust uit en hopelijk ben jij snel van je muggen probleem af.

Op zoek naar een luxe. maar betaalbare boxspring?

Bekijk onze collectie. 

Gerelateerde blogposts: