Ga jij binnenkort een nieuwe boxspring kopen? Hierop moet je letten!

by Sandra

Heb jij van een goede nachtrust kunnen genieten? Dan is de kans groot dat je overdag meer energie hebt en meer kunt genieten van wat de dag te bieden heeft. Dat komt omdat een uitgerust gevoel bijdraagt aan een beter humeur en een hogere productiviteit. Dat het belangrijk is om goed te slapen hoeven we dus niet uit te leggen. Maar wist jij dat de juiste boxspring hieraan kan bijdragen? 

De juiste boxspring zorgt voor een goede slaaphouding en draagt daardoor bij aan een betere nachtrust. Ga jij een nieuwe boxspring aanschaffen? dan is het belangrijk dat je een kwalitatief goede boxspring kunt herkennen.

Kwaliteitsverschillen herken je zo

Over het algemeen kan gezegd worden dat een een boxspring kwalitatief een betere ondersteuning biedt van het lichaam dan andere bedden. Desondanks zijn  er ook tussen boxsprings kwaliteitsverschillen op te merken. Deze verschillen zitten voornamelijk in het aantal en soort pocketveren, het frame en het matras.

De boxspring en een goed matras

De belangrijkste onderdelen van een boxspring zijn de matras en de boxspring bodem. Het matras is natuurlijk erg persoonlijk en afhankelijk van jouw voorkeuren en lichaamsvorm. In de bodem zijn - net als bij het matras - ook verschillende ligcomforts mogelijk. Daarom is het aan te raden om altijd het gekozen matras op de boxspring bodem uit te proberen. Dit om er zeker van te zijn dat de combinatie van het matras en de bodem comfortabel genoeg ligt. Wanneer je kiest voor een gestoffeerd matras, dan wordt hier altijd een dekmatras bij gekocht. Ga je jouw matras uitproberen, test dan ook gelijk het dekmatras mee.

De keuze voor een matras is dus persoonlijk. Toch is het belangrijk om te onthouden dat wanneer je een kwalitatief minder goed matras met een boxspring combineert, de voordelen van een boxspring teniet worden gedaan. De gewichtsverdeling en lichaamsondersteuning kunnen dan namelijk niet goed worden opgevangen door het bed bodem. Investeer je in een goede boxspring dan haal je hier het meeste uit door ook een matras aan te schaffen.

De boxspring bodem

Ook de bodem en frame vervullen een belangrijke rol bij het herkennen van een kwalitatief goede boxspring. Zo kan de bodem van een boxspring van hout of staal zijn gemaakt. Een stalen bodem is over het algemeen steviger dan een houten bodem. Wil je dus een boxspring met een lange levensduur, kies dan voor een boxspring met een stalen bodem. Voor de beleving van slaapcomfort maakt dit echter weinig uit.

Daarnaast zegt ook de kwaliteit van de veren veel over de boxspring. De basis bestaat vaak uit bonellveren- of een pocketveringinterieur. Bonellveren zijn grote veren, die een diabolische vorm hebben. Ze zijn aan elkaar verbonden d.m.v. spiralen die de boven-en onderzijde van de veren met elkaar verbinden. Het aantal veren dat in een boxspring gebruikt wordt, varieert vaak van 110 tot 180 veren per vierkante meter.

De pocketvering bestaat uit een tonvormig model. Iedere veer is apart verpakt in een omhulsel van nonwoven. De veren van een pocketvering kunnen onafhankelijk van elkaar veren. Dit geeft een pocketvering een betere puntelasticiteit en daarmee een betere ondersteuning en hoger ligcomfort. Omdat de pocketveren kleiner zijn, kunnen er meer veren per vierkante meter gebruikt worden. Dit varieert tussen de 260 tot 500 veren per vierkante meter. Wil je dus een comfortabelere boxspring bodem kijk dan voor een bodem met een pocketvering!

Luxe en comfort

Nu je een goede boxspring bodem en een comfortabel matras hebt met een fijne deklaag, lig je comfortabel in bed. Wil je nog meer comfort en luxe? Dan kun je kiezen voor een elektrisch verstelbare boxspring. Een elektrische boxspring zorgt voor een optimale rust- en slaaphouding.

Een gewone boxspring bestaat uit drie delen, terwijl een elektrische boxspring een extra laag heeft. Bij een elektrische boxspring zit in de onderste plint van de bodem een motor verstopt. Bovenop die plint leunt dan de box. Deze bodem is voorzien van een verstelbaar systeem.

Er zijn verschillende elektrische systemen mogelijk. Zo heb je verstelbare systemen waarbij je het voeteneind en het hoofdeind apart van elkaar kunt verstellen. Dit draagt bij aan het creëren van de optimale lighouding. Bovenop de bodem ligt natuurlijk het matras en net als bij een normale boxspring, ligt er bovenop het matras een topper. Bij een elektrische boxspring bestaat de mogelijkheid dat deze dekmatras een split heeft. Zo kun je bij een tweepersoons bed beide gedeeltes afzonderlijk van elkaar verstellen. Handig wanneer jij nog rechtop in bed een boekje wilt lezen, terwijl jouw partner alvast gaat slapen. Comfortabelere kan het bijna niet!